Seprődi József

Seprődi József a kibédi származású borász egy ideig a szőkefalvi pincészet vezetője volt, majd Dicsőszentmártonban telepedett le és saját borászati kombinátot alapított. Jellemző rá, hogy a szórványmagyarság sorsával annyira azonosult, hogy kedvükért református vallását unitáriusra cserélte. Az erdélyi alapítású felekezetet Dávid Ferenc, a szászból Kolozsváron magyarrá lett lánglelkű prédikátor hirdette meg a 16. század közepén; Erdély magyarságának mintegy negyede ma is ezt a vallást követi.

Seprődi József egyébként az ország 22 borbíráinak egyike. Borászatának elsősorban a Székelyföldön vannak lelkes hívei, éppen ott, ahol a ridegebb éghajlat nem teszi lehetővé a borszőlő beérését. Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Korondon meg is alakult a Seprődi József Borainak Baráti Köre. Tagjai minden évben részt vesznek Dicsőszentmártonban az új bor szentelésén, Seprődi ilyenkor napikig vendégül látja a borbarátokat, s mikor már kezdene a borvirág is nyílni az orrukon, akkor jól feltarisznyálva hazaengedi őket. A borbarátok meg is hívják vendégségbe Seprődi Józsefet, aki, természetesen soha nem jön üres kézzel, s így Gyergyószentmiklóson, Bajna György költő-író lakásán mindig van kóstoló Seprődi borából. Általa válik Kibéd bor nagyhatalommá is és ha hinni lehet a fámának, fiát is borásznak neveli, s így a Seprődi család dinasztikus viszonyt alakít ki a Kisküküllő boraival.

A Kis-Küküllő borait már a középkorban becsülték és itták is becsülettel az erdélyi fejedelmek udvaraiban,de jutott belőle Gyulafehérvárra, a római katolikus egyháznak is, csakúgy, mint a református és unitárius egyházaknak is. Prózaibb oldalát is ismerem a boroknak. Gyergyóban és Csíkban a sláger termék a pityóka (burgonya). Nos,a zord éghajlaton jól termő pityókáért a gyergyóiak és csíikiak bartellben szőlőt hoznak a Kis-Küküllő mentéről, s otthon abból készítenek bort. Így történik meg gyakran, hogy Seprődi borát Csíkban és Gyergyóban is kóstolni lehet. Egyre-másra születnek meg a borpincék, ahol már vásárolni is lehet.

 

Forrás: http://www.civishir.hu/szerintem/szureti-hagulat-ket-tetelben-ii/0922163448

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s