Folyamatban a keresztállítás

Július 26-a, a Csobot-hegyi Szent Anna-kápolna búcsúja több szempontból is fennköltnek ígérkezik: a vallási eseménnyel veszi kezdetét a Gyergyószentmiklósiak Világtalálkozója, ugyanakkor ez alkalommal kerül sor a kápolnához vezető, visszaállított keresztút felszentelésére.

keresztut_keszul_04_bA Krisztus arcképét ábrázoló domborműveket egy későbbi időpontban helyezik a keresztekre

Miután támogatók jóvoltából tavaly sikerült felújítani a gyergyószentmiklósi római katolikus egyház tulajdonában lévő Szent Anna-kápolnát, megfogalmazódott a hajdani keresztút visszaállításának terve. Az ötletet többen felkarolták, végül dönteni kellett: a keresztek felállításának támogatásához azok kaptak lehetőséget, akik a legtöbb pénzzel járultak hozzá a kápolna felújításához. Az így kiválasztott tizennégy személy vállalta egy-egy kereszt kivitelezésének és felállításának költségeit.

Krisztus arcképét és szenvedéseit ábrázoló domborművek

A 2,40 méter magas kereszteket andezitből faragták ki, a kivitelezést a gyergyószentmiklósi dr. Jakab Gyula cégénél végezték. A talapzatokon állítójuk neve és a 2012-es évszám szerepel. A keresztek metszéspontjába Krisztus arcképét ábrázoló, az alsó részén pedig szenvedésének állomásait illusztráló domborművet helyeznek el. A fehér márványhoz hasonlító plaketteket egy olaszországi vállalkozásnál készítik – tudtuk meg Csata Leventétől, a keresztállítók szóvivőjétől. Közölte, a jövő csütörtöki Szent Anna-búcsúra sajnos nem készül el a Krisztus arcképét ábrázoló domborművek mindegyike, így csak a két mintapéldány lesz kihelyezhető egy-egy keresztre, helyükre kerülnek viszont az illető állomást szimbolizáló domborművek, olasz felirattal.

keresztut_keszul_01_b

A hajdani keresztút stációihoz igazodnak

Sorra kerülnek felállításra a keresztek, a hajdani kálvária útvonalát követve. A régi keresztútból három talapzat maradt meg mára csupán, ezeket helyükön hagyják, a kereszteket melléjük helyezik el. Az első három állomás a Kápolna utcában, az utolsó a kápolna előtt lesz, egymástól 150–200 méter távolságra. A munkálatokat a polgármesteri hivatal mellékgazdaságának munkatársai végzik, a város önkormányzata munkagépek biztosításával is segíti a keresztút elkészítését.

„Még nem tudjuk, hogy mennyi lesz pontosan a kiadások végösszege. A keresztek egyenként 2500 lejbe, a domborművek párja 300 lejbe kerül, erre jönnek rá a keresztállítás költségei” – közölte Csata Levente. Elmondta, a keresztek gondozását a támogatók vállalták, egyéni ötletek alapján bekeríthetik, környékét szépíthetik. A keresztút megáldására jövő csütörtökön, a Szent Anna-búcsú keretében kerül sor, a búcsúsok reggel fél kilenckor indulnak a Szent Miklós-templom elől.

A keresztút elkészülte tulajdonképpen az elődök törekvésének folytatása, amint Csergő Tibor történész elmondta, írásos dokumentumok szerint e helyen már a XVIII. században keresztút volt, a keresztek elgazdátlanodását, eltűnését, a búcsújárás megszűnését a kommunizmus okozta.

Forrás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s